Муніципальна бібліотека – інтелектуальний майданчик: зустріч зі Степаном Процюком

25 січня у Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського відбудеться зустріч з одним із найбільш контроверсійних сучасних українських письменників Степаном Процюком. Автор розповість про свої романи «Десятий рядок» («Український пріоритет», 2014), «Під крилами великої Матері» (Літературна агенція «Discursus», 2015), збірку есеїв «Канатохідці» (Літературна агенція «Discursus», 2015).

Початок зустрічі о 16.00.

«Десятий рядок» охоплює три покоління, розпочинаючи долею політв’язня, який пройшов радянські концтабори, і продовжуючи життям його сина та онука. Автентику роману, про яку епоху та режим не йшлося б, можна передати відомими поетичними рядками: «У мене у гени / Вштампована „емка”, / А в „емці” три хлопці / Із НКВД». Екзистенційні тривога, напруга, психоаналітичні акценти – усе це тримає увагу читача, який уповні дефрагментувати текст (як і описані там історичні події) може, лише довершивши читання.

Тлом роману «Під крилами великої Матері» стали ще зовсім недавні події – Євромайдан. Багато людей, які з якихось причин не брали прямої участі у самому епіцентрі тих подій, впізнають себе у головному героєві, його сумнівах, самокартаннях, моральних болях. Отже, це Євромайдан під іншим кутом зору.

Частина есеїв «Канатохідців» уже добре відома читачеві, оскільки ця книга є перевиданням збірки 2007 року. Але автор дещо змінив основну структуру і доповнив перевидання текстами, написаними в останні роки. Звісно, «Канатохідці» для тих, хто готовий спостерігати за чужими рефлексіями, непомітно стаючи прямим учасником психотеатру.

Хтось приймає і захоплюється творчістю Степана Процюка, стилем його письма, самим автором як особистістю, хтось не приймає чи навіть ґанить і дратується. Але однозначно те, що про його тексти не мовчать, вони завжди отримують широку рецепцію. Письменник завжди провокує дискусії, активізує та актуалізує мислення. Та й не може бути по-іншому, коли йдеться про відшуковування первинних мотивів у сфері особистісній, суспільній, історичній, а це завжди дорівнює хірургічному втручанню у найглибші тканини свідомості та підсвідомості.

Автор завжди готовий взяти участь у дискусії і відповісти на питання читачів та критиків. Тому запрошуємо до спілкування.

 

За довідковою інформацією можна звертатися до Щербанюк Лесі та Кейван Інги (+38 (0372) 559148; dobrabiblioteka@gmail.com; 096-532-92-36; ikeyvan7612@gmail.com)

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте